Näppärät Näpit saavat voimavaransa huumorista ja herkuista.
Huomaat että Näppärät Näpit ovat sinnikkäitä ja osaavat soveltaa, eivätkä luovuta.
Tällä sivulla on maistiaisia. Ole hyvä!
210 VUOTTA
KESÄLOMAKAKKU 2016
Kakun mittaaminen.
Ystävänpäivät 2015.
Pienet nyyttärit joulun alla 2014.
Tuunattu "Normaali" vatkattu italialainen pullakakku.
KUORRUTETTU PORKKANAKAKKU
Taikina:
2dl sokeria
1/2dl öljyä
50g
rouhittua saksan- tai hasselpähkinää
1 ½ dl
vehnäjauhoja
200g
hienoksi raastettua porkkanaa
1tl
jauhettua kanelia
1tl soodaa
Pinnalle:
100g
maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
½ tl
vaniljasokeria
tilkka
sitruunamehua
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi,
vatkaa joukkoon öljy ja lisää loput ainekset kevyesti nostellen.
2. Levitä taikina laakeaan voideltuun ja
korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä 45-50 min 200 asteisessa uunissa. Anna
jäähtyä ja kumoa vuoasta.
3. Sekoita tuorejuustoon sokeri ja
vaniljasokeri sekä tilkka sitruunamehua. Sivele tuorejuusto kakulle.
Herkuttele
ja nuole näppis!
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Punajuurikakku
3 munaa
3dl sokeria
2dl rypsiöljyä
5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl leivinjauhetta
2rkl kanelia
1tlk ananasmurskaa
300g etikkapunajuuria
2dl rusinoita
1-2dl rouhittuja pekaanipähkinöitä
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Valuta ananaksen liemi pois.
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää puolet öljystä joukkoon ja jatka sekoittamista.
Siivilöi kuivat aineet joukkoon.
Raasta punajuuri taikinan joukkoon.
Lisää loput ainekset.
Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-55 min.
Anna jäähtyä.
Punajuurikakku kestää säilyttämistä hyvin ja maku vaan paraneet.
( Näppäriltä ei paljon jäänyt säilytettäväksi.)
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kirsikkahillotäytteinen bostonkakku kymmenelle.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Neulansilmään laitetaan lanka edestä taaksep.....eiku ylhääl.....
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Tapahtui
tänä aamuna
Tänään on
se päivä kun kaikki tuovat jotain naposteltavaa näppärien näppien pikkujouluun.
Olin jo
illalla katsonut kuppikakkukirjasta ohjeen valmiiksi.
Keittiön
ikkunalla paloi kynttelikkö ja oli vielä hämärää. Aukaisin kirjan, aineet,
mittakupit, vatkaimet ja kulhot esiin.
Mittasin
80 g margariinia ja 80 g sokeria. Vatkasin ne vaahdoksi ja jatkoin ohjeen
lukemista. Ohjeessa luki että vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Tarkensin hieman
katsetta ja eihän siinä puhuttu mitään margariinista eikä mitään ainetta pantu
80 g, vaan sokeria 60 g ja muna.
No,
siirsin rasvat syrjään, teenpä vaikka viipalepiparkakkuja siitä.
Uuteen
kulhoon muna ja sokeri, ja vaahdoksi. Mittasin 100 g jauhoja ja silmäilin taas
ohjetta. Jauhoja pitikin olla 250 g. Tässä vaiheessa piti jo laittaa valot. No
nyt jatkui jo homma paremmin. Kakkujen päälle piti laittaa fariinisokeria ja
kanelia. Fariinisokeri oli kovana paakkuna kaapin ylähyllyllä, joten laitoin
hienoa sokeria ja kanelia.
Laiton kaksi
vuokaa päällekkäin etteivät laajene vaan nousevat nätisti. Ja sitten uuniin.
Tässä
vaiheessa koemaistaja oli jo hermona kun piti lähteä lunta kolaamaan eikä vielä
saanut maistaa yhtä kakkua. Tulihan ne sieltä uunista sitten ulos ja
koemaistaja nappas heti kuuman kakun.
Miksi
tässä on kaksi paperia päällekkäin, onko
tullut vahinko ? Yritin kauniisti kertoa perustelut.
Eihän
nämä lähe paperista pois, puolet jää paperiin. Nyt jo vähän ärsytti: mitä menet
niitä kuumana syömään ja paperi pitää ottaa rauhallisesti pois.
No
menihän se siitä lopulta ulos.
Taidanpa
sittenkin tehdä serenakakkuja siitä syrjään pannusta rasvasta. Mitataan lisää
rasvaa, nyt on yhteensä 125 g, ja sokeria lisää 90 g ja vaahdotetaan. Ja sitten luetaan ohjetta. Voi p, pitääkin olla
fariinisokeria ja rasvamääräkin on vielä väärin.
Ei auta,
tehdään sittenkin viipalepiparkakkuja. Jaa tuossa ohjeessa lukee että kanelia
ja kardemummaa ja neilikkaa, sehän on sama kuin söisi tavallisia piparkakkuja.
Päälle olis vielä pitänyt laittaa mantelirouhetta eikä sitäkään näkynyt olevan.
Hei -
onhan google eli kvg ! Sieltä löytyi ohje Maailman parhaat viipalepikkuleivät.
Olen kyllä noiden ylisanojen suhteen vähän skeptinen, netissä on vaikka mitä
maailman parhaita ja sitten ne ei oikeasti olekaan ainakaan minun kokkaamina.
Yrittänyttä
ei laiteta, jatketaan hommia ! Tässä ohjeessa oli mausteena vain vaniljasokeri,
mutta yksi kummallisuus: munankeltuainen, siitäkään en oikein tykkää, kun ei
sitä valkuaista sitten saa käytettyä. Taas lisää rasvaa ja sokeria taikinaan.
Taikinasta
tuli ihan hyvä, helppo leipoa, paiston jälkeen vähän jäähtyy ja leikataan
viipaleiksi. Näin tehtiin.
Vielä jäi
ne serenakakut vähän kaivelemaan. Fariinisokeri kaapista ulos, vähän vettä
pussiin jotta pehmenisi. Ei tässä jouda odottamaan, hakkasin veitsellä köntistä
sopivan määrän fariinisokeria ja laitoin kulhoon ja lisäsin vielä vähän vettä.
Kyllä se siitä pehmeni ja taikinan teko jatkui. Kakut ohjeen mukaan palloiksi,
haarukalla litteäksi ja sitten voitelu munalla. Ahaa, tähän meneekin se
valkuainen joka jäi yli.
Ja mitä
pitäis olla päälle: mantelirouhetta jota ei ollut ja raesokeria jota ei ollut.
Ripsuttelin vähän hienoa sokeria, totta siitä hyvä tulee.
Kakut
tulivat uunista kalpeina ja vähän kummallisen näköisinä, mutta kyllä ne kypsiä
olivat. Sitten tuli ahaa - elämys: mullahan on pursotettavaa sokerikuorrutusta,
laitan vähän päälle niin tule makeamman näköiset. Kuorrutus olikin
valitettavasti vihreää, tulos oli jotenkin sairaan näköistä.
Tässä
vaiheessa tulikin koemaistaja sisälle. Ei mennyt hyvin hälläkään: piti tehdä
yläkaapin ja jääkaapin väliin 9 sm välikappale. Ei ollut löytänyt valkoisella
pinnoitettua levyä, vaan olisi pitänyt maalata. Komensin takaisin varastoon,
siellä on valkoista levyä mutta kun sinä et koskaan löydä mitään. Meni nöyränä poikana takaisin
verstaalle ja tulee sieltä uuden välikappaleen ja kirosanan kanssa: ruuvit tuli
läpi, entisen kappaleen tukilauta halkesi, molemmat oli pitänyt tehdä vielä uudet.
Sovitettaessa piti panna vielä huopatarrat väliin, kun oli tullutkin tehtyä
hieman kapea.
Koemaistaja
siirtyi sitten serenakakkuihin: Miksi näissä kaikissa ei ole kuorrutusta ?
No siksi,
kun se kuorrutus oli niin jäykkää etten jaksanut puristella ja oli niin ruman
väristäkin. Puristele ite !
Ei minun
tartte puristella kun minä syön vain näitä koristeltuja. Niinpä tietenkin.
Nyt
sitten mielenkiinnolla odottelen millaista paahtopaistista tulee, onhan siinä
kaksi kätevää tekijää, kokki tekee paistin ja minä perunat, porkkanat ja
kastikkeen. Voiko nekin pilata ?
Hyvää
Joulua vaan kaikille ja maistelkaapa näitä maailman parhaita
viipalepiparkakkuja !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti